Molenweekend 2017

Dit jaar zullen we als afdeling voor de 7e keer aan het molenweekend deelnemen op 13 en 14 mei 2017.

Er zullen er verbindingen gemaakt worden op HF en 2 meter vanuit de molen in Oudemolen. Verder is er een open dag zodat voor bezoekers de mogelijkheid is om de molen te bekijken. U bent dus van harte welkom!

Dit jaar zal het station onder roepletters PI4ETL/P in de lucht gebracht worden.

QSL zal via het bureau verstuurd worden.

Routebeschrijving:

mill_map

Via de volgende link kun je de omgeving bekijken in Google Maps en een routebeschrijving maken vanaf je eigen lokatie:

maps.google.nl kaart

 

Molenweekend 2011

(door PA1BR – Pascal Breugelmans)

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei 2011 was het dan zover, het 1e molenweekend van VERON afdeling 54 was een feit!

balun
Gerben, PD1GWF was al enige tijd van plan om een keer een molendag te organiseren, maar om diverse redenen lukte het telkens niet om een geschikte molen te vinden. Na uitgebreide zoektocht en uitgebreid informeren naar mogelijkheden om een molenweek te organiseren kwam hij uit bij de molen “de Oude Molen” te Oudemolen (nabij Fijnaart – West-Brabant).
Door de molenaars van de molen Adriaan en Martin werd de mogelijkheid geboden om op de 1e verdieping een shack in te richten voor de zendamateurs.
Op deze manier kon er optimaal gebruik van de molen gemaakt worden, want op de benedenverdieping werd een klein winkeltje met streekproducten en graanproducten van de molen ingericht en op de 2e en 3e waren de molenaars het graan aan het bewerken.
Er moest natuurlijk wel wat getoond kunnen worden aan de bezoekers die op de open molendagen afkwamen.

vertical
Hierdoor konden bezoekers die geïnteresseerd zijn in de molen kennismaken met de activiteiten van de zendamateurs en bezoekers die geïnteresseerd zijn in de activiteiten van de zendamateurs kennismaken met wat er in zo’n molen allemaal gebeurd. Hierdoor kregen beide hobby’s allebei wat meer aandacht.
Aangezien het hier een gerestaureerde molen betreft was er wel wat denkwerk en improvisatievermogen nodig om te bepalen welke antennes en hoe de antennes geplaatst gingen worden. Omdat er helemaal bovenaan de molen geen makkelijk te bereiken bevestigingspunt zat aan de buitenkant en bovendien de bovenkant kon draaien werd besloten om aan de binnenkant van de molen helemaal boven in de nok een verticale antenne voor 2 meter en 70cm op te hangen. Op deze manier hadden de molenaars er geen last van.

Voor de HF werd een FD-4 windom antenne opgehangen aan het niet beweegbare deel van de molen naar de afrastering van een weiland aan de achterkant.
Gedurende het molenweekend zijn er 8 zendamateurs van de afdeling 54 actief geweest onder de call PI4ETL en hebben 9 zendamateurs een bezoek gebracht aan de molen. Hierbij zijn zo’n 100 verbindingen gemaakt op VHF en HF, met vooral op zaterdag veel VHF verbindingen en op zondag veel HF verbindingen.

 

 

crewDoor de lage hoogte van de HF antenne en de wat wisselende condities was de drukte op de band erg wisselend. Kleine pile-ups werden afgewisseld met periode van lang cq roepen.
Door de vele bezoekers die langskwamen was dit overigens geen straf, omdat op die manier vanzelf wat ruimte ontstond om gesprekken aan te gaan met de langskomende bezoekers.r>
Al met al was het een erg gezellig weekend waarbij zowel de molenaars als de zendamateurs een tevreden gevoel aan overhielden en welke zeker voor herhaling vatbaar is.

Als laatste wat over de molen die we geactiveerd hebben. Deze is gebouwd in 1845 en tot 1967 werd “op de wind” gemalen. Eerst werd er alleen graan gemalen maar in de 20e eeuw werd dat steeds meer veevoer. Uiteindelijk is het overschakelen naar een op een dieselmotor aangedreven inrichting, net zoals zo veel molens in die tijd, de oorzaak dat de molen in verval is geraakt en er in 1967 alles wat bruikbaar was door een molenmaker uit Beek eruit is gehaald.

In 1993 is de molen in bezit van de Familie Groenewoud gekomen die zich daarna steeds meer inspande om tot een restauratie van de molen te komen wat er toe leidde dat de molen vanaf 2000 in het bezit is van de Stichting “de Oude Molen” die ervoor gezorgd heeft dat in 2002 met de restauratie werd begonnen, in 2005 de kap geplaatst werd en in 2007 uiteindelijk de roeden gestoken werden, waarna op 30 april 2007 weer de molen in gebruik genomen kon worden.
Verder mag niet onvermeld blijven dat 2 van de 4 wieken een voor Brabant uniek systeem van zelfzwichting hebben waarbij de wieken zich aan de wind aanpassen waardoor zowel bij erg weinig wind als bij erg veel wind nog gemalen kan worden. Dit systeem werd ook al in de originele molen gebruikt en men is er dan ook erg trots op dat het gelukt is dit systeem weer terug te plaatsen.
Tegenwoordig draait de molen enkele keren per week en word er regelmatig (biologisch) graan gemalen. Indien je in de buurt bent is het zeker de moeite een keer te gaan kijken bij deze molen en als een van de molenaars er is krijg je ook een mooie rondleiding. Openingstijden zijn woensdag 13.00-17.00 uur en zaterdag 09.30-17.00 uur. Eventueel kun je op afspraak ook op andere tijden langskomen. Hun website is: http://www.stichtingdeoudemolen.nl

Uiteraard danken we de molenaars en alle medewerkers van de molen hartelijk voor de genoten gastvrijheid.